Blog

Grote lijnen of details?

27 April 2014
Grote lijnen of details?

Het lijkt wel of ik steeds vaker hoor dat mensen kiezen of hebben gekozen om zich te bemoeien met ‘de grote lijnen’ of juist met ‘de details’.

In zeer uiteenlopende omgevingen lijkt die keuze essentieel te zijn, waarbij het abstractieniveau hoger is naarmate de betreffende functionaris hoger in de organisatie zit.

Op het eerste zicht lijkt daarmee weinig mis te zijn en het hoeft ook niet verkeerd te zijn. Uiteraard moet iemand ‘de grote lijnen uitzetten’ om een goed project te realiseren. Echter, om een succesvol project te realiseren moeten de details ook kloppen. Te vaak (en steeds vaker) lijkt het erop dat mensen, als zij onvoldoende kennis van de details hebben, of bepaalde details, die voor de nodige haperingen kunnen zorgen, over het hoofd hebben gezien, roepen dat zij ‘de hoofdlijnen in de gaten houden’.

Zo hoorde ik een manager bij de invoering van een software-systeem zeggen alleen maar naar de hoofdlijnen te kijken, terwijl het data-model dusdanig was opgezet dat het systeem nooit kon gaan opleveren waar het voor bedoeld was.

Een ander voorbeeld is een logistiek systeem, dat in grote lijnen mooi was ontworpen, maar toch functioneerde het niet correct omdat de kwaliteit van de gebruikte pallets slecht was met als gevolg dat automatische kranen op storing gingen, rollenbanen vastliepen, pallets bleven steken en uiteindelijk de klant zijn goederen niet op tijd kreeg.

De lijst met voorbeelden is gemakkelijk nog veel langer te maken en waarschijnlijk kent u zelf ook wel voorbeelden uit uw directe omgeving.

Hoe moet het dan wel?

Het antwoord ligt op zich voor de hand: zowel hoofdlijnen goed uitzetten als de details in de gaten houden. Het eerste vereist een helicopterview zoals dat tegenwoordig heet, het tweede vereist detail- en feitenkennis, alsmede inzicht in welke details voor welke storingen kunnen zorgen en daar helpt bijvoorbeeld ervaring.

Op zich is het geen schande om (te) weinig kennis van details te hebben, mits dat wordt onderkend. In dat geval kan die kennis namelijk elders worden gehaald.

Met projecten is het net als met ingewikkelde machines: de machine werkt pas feilloos als er geen enkel onderdeel defect is. Een klein schroefje dat niet is aangedraaid kan de meest ingewikkelde machine al tot stilstand brengen. Overigens heeft een goede monteur dat losse schroefje snel gevonden en weer aangedraaid, voordat er verdere schade kan ontstaan (afgezien van stilstand).

Met projecten is het niet anders: een goede ‘monteur’ kan veel schade voorkomen. Helemaal mooi is het natuurlijk als u die monteur vroegtijdig bij het ontwerp betrekt, dan kan hij ervoor zorgen dat dat loszittende schroefje ook nog eens gemakkelijk bereikbaar is, waardoor schade door stilstand nog verder wordt geminimaliseerd.

Zo passen de vele details binnen de grote lijnen en kan een goed project worden opgeleverd.


pijl-blogTerug naar alle blogberichten
Adresgegevens adresgegevens
Frits de Wind Logistiek adviesKvK nummer 09130878
BTW nummer 198020284B01

Telefoon +31 6 52055160
Email f.dewind@fdwla.com
Bel mij terug bel-terug
Vul hier uw naam en telefoonnummer in om teruggebeld te worden.

Naam Telefoonnummer

pijl-blogVerstuur