Blog

Open deur!

18 April 2014
Open deur!

Als ik schrijf dat veiligheid continu aandacht behoeft is dat natuurlijk een open deur van jewelste en als zelfstandig adviseur is het altijd link om met open deuren aan te komen zetten, immers, klanten zitten niet te wachten op zogenaamd advies van zaken die zij zelf al lang wisten of zelf ook hadden kunnen bedenken

Juist daarin zit echter het venijn, want er is nog wel een groot verschil tussen zelf weten, zelf kunnen bedenken, zelf daadwerkelijk bedenken en invoeren en er naar handelen. Rondom veiligheid (maar ook rondom allerlei andere thema’s) zitten daarin nog wel essentiële verschillen.

We weten wel dat het eigenlijk niet helemaal in orde is, of eigenlijk moeten we er weer eens even meer aandacht aan besteden, maar nu schikt het even niet. U weet wel: “later gaan we het regelen”.

Zoals ik in een vorig blog schreef, heb ik weer heel wat cursussen gevolgd om kennis uit te breiden en op te frissen en daarbij bleek ook weer dat veiligheid niet vanzelfsprekend is.

Bij de opleiding tot keurmeester stalen opslagsystemen en magazijnstellingen worden de puntjes weer eens even op de i gezet. Daarna kijk je toch weer met een scherpere blik als je door magazijnen loopt. Denk dan niet aan magazijnen waar men het duidelijk niet zo nauw met de regels neem, neen, ik heb het over magazijnen waar het management serieus met veiligheid lijkt om te gaan, waar de werkvloer netjes en in orde oogt. ook in dei magazijn (en misschien wel juist in die magazijnen) loert het gevaar: stellingen die op meer punten niet voldoen aan de veiligheidseisen en dan heb ik het niet over het lettertype van het goedkeuringsplaatje, nee, ik heb het over essentiële veiligheidsvoorzieningen die niet aanwezig zijn of wel aanwezig zijn maar absoluut niet voldoen. Ik heb over gekeurde magazijnstellingen, waar een professionele (?) keuringsinstantie recent heeft verklaard dat alles in orde is. Niet goed, maar wel uit te leggen dat het management dan in de waan is dat ‘hun’ magazijn veilig is. Niet dus, een gemiste kans!

Helaas kan ik het nog wat sterker vertellen (maar nog steeds de pure werkelijkheid). Ik ben inmiddels al weer op diverse opleidingslocaties geweest. Denk aan locaties waar opleiding heftruck wordt gegeven. Je zou verwachten dat de stellingen in zo’n ruimte (waar beginnende heftruckchauffeurs aan het oefenen zijn!) ruimschoots aan de veiligheidseisen voldoen. Helaas bleek dit op meer plaatsen niet het geval. Stellingen staan onvoldoende vast, op een verkeerde (niet toegestane en gevaarlijke) manier verankerd, er is onacceptabele aanrijdschade, er is geen beveiliging tegen aanrijdschade, er ontbreken veiligheidspennen (of er zijn er te veel aangebracht wat minstens zo gevaarlijk is.

Kortom, er kan her en der veel worden verbeterd op het gebied van veiligheid. En om te zorgen dat iedereen de volgende dag weer met plezier aan een nieuwe werkdag kan beginnen is dat hard nodig. Laten we ervoor zorgen dat er nog veel leuke werkdagen kunnen en mogen volgen.

Ik wens u veel werkplezier in een prettige en veilige omgeving!


pijl-blogTerug naar alle blogberichten
Adresgegevens adresgegevens
Frits de Wind Logistiek adviesKvK nummer 09130878
BTW nummer 198020284B01

Telefoon +31 6 52055160
Email f.dewind@fdwla.com
Bel mij terug bel-terug
Vul hier uw naam en telefoonnummer in om teruggebeld te worden.

Naam Telefoonnummer

pijl-blogVerstuur