Blog

Kwetsbaar

12 Juni 2014
Kwetsbaar

Kort geleden was ik bij een klant waar ik regelmatig ben voor projectwerkzaamheden, toen plotseling iedereen onrustig de gang opliep, of over zijn schouder naar anderen begon te kijken. Het bleek dat internet was uitgevallen. Dat is natuurlijk vervelend, want dan moeten allerlei applicaties opnieuw worden opgestart en sommige gegevens die nog niet waren opgeslagen zijn voorgoed weg.

In eerste instantie denkt iedereen op dat moment dat ‘de verbinding met de server’ is weggevallen. Dat was ook het geval, maar uiteindelijk bleek het allemaal nog veel vervelender te zijn. Het lag niet zo maar aan de verbinding met de server, er bleek bij werkzaamheden een kabel doorgetrokken te zijn, waardoor de hele regio zonder internet en (vaste telefonie) zat.

Afhankelijk van hoe een bedrijf de IT-infrastructuur heeft ingericht en de mate waarin IT-systemen cruciaal zijn, vallen er in zo’n geval processen stil.

Natuurlijk gaat het hier om een incident en afhankelijk van de gevolgen misschien zelfs om een calamiteit, maar het is wel een goede aanleiding om nog eens kritisch na te denken over de kwetsbaarheid in allerlei situaties.

Het is bekend dat wij door voortschrijdende techniek, steeds afhankelijker van diezelfde techniek worden en het voorbereid zijn op noodsituaties en het treffen van preventieve maatregelen met de bijbehorende kosten moet in verhouding staan tot de kansen en risico’s die verbonden zijn aan de gebeurtenissen.

De klant in kwestie leek de zaken goed voor elkaar te hebben. Kritische processen konden worden aangestuurd vanuit een uitwijkcentrum, maar helaas viel dat uitwijkcentrum in dit geval binnen de getroffen regio waardoor dit geen soelaas bood. Vanwege zijn omvang kon deze klant nog uitwijken naar een verder gelegen uitwijkcentrum dat niet getroffen was. Uiteraard werkt het niet erg handig en moet men zich in zo’n situatie beperken tot de strikt noodzakelijke processen, maar die meest kritische processen waren binnen een acceptabele periode wel weer ‘in de lucht’.

Of u werkzaam bent in transport gerelateerde activiteiten en zendingen of voertuigen moet kunnen traceren of met de voertuigen moet kunnen communiceren, of dat u papierloos orders verzamelt in een distributiecentrum, of uw CNC-machines worden aangestuurd vanuit een centrale computer op de hoofdvestiging: in alle gevallen staat uw bedrijf (letterlijk) stil. Overigens kan de Administratie in zo’n situatie geen facturen boeken in het centrale systeem en ziet de afdeling Verkoop de klantenorders ook stagneren.

Of u in een client-server omgeving werkt, of helemaal met uw tijd meegaat en gegevens of applicaties ‘in de cloud’ heeft draaien: zorg dat u weet wat de risico’s zijn voor uw situatie en maak een juiste afweging, want zonder transport staat alles stil, maar zonder IT-systemen komen sommige processen ook knarsend tot stilstand.


pijl-blogTerug naar alle blogberichten
Adresgegevens adresgegevens
Frits de Wind Logistiek adviesKvK nummer 09130878
BTW nummer 198020284B01

Telefoon +31 6 52055160
Email f.dewind@fdwla.com
Bel mij terug bel-terug
Vul hier uw naam en telefoonnummer in om teruggebeld te worden.

Naam Telefoonnummer

pijl-blogVerstuur