Blog

Vakantie

25 Juli 2014
Vakantie

Voor velen van ons speelt het thema “Vakantie” op dit moment. Dat kan zijn omdat die ene leverancier maar niet reageert omdat de accountmanager die het probleem moet oplossen op vakantie is, maar het kan natuurlijk ook zijn omdat we zelf zeer binnenkort koffers gaan pakken en al hebben uitgerekend hoeveel nachtjes het nog slapen is voordat de vakantie begint.

Bij verschillende bedrijven waar ik over de vloer kom, is vakantie een actueel thema en dan vooral het bemannen van de verschillende posten als een aantal medewerkers voor een paar weken weg is.

Het is onvermijdelijk (en ook maar goed) dat afwezige medewerkers worden gemist, maar dat sommige mensen van hun welverdiende vakantie genieten, mag natuurlijk niet ten koste gaan van cruciale bedrijfsprocessen.

Een goede vakantieplanning kan helpen om zaken beheersbaar te houden, maar dat is dan meer een tip voor volgend jaar, want een goede vakantieplanning moet natuurlijk ruimschoots van tevoren worden gemaakt.

Naarmate bedrijfsprocessen beter zijn vastgelegd zullen er minder moeilijkheden opduiken en als mensen multi-functioneel zijn, scheelt dat ook aanzienlijk.

Let bij het maken van een vakantieplanning niet alleen op een goede verdeling van aan- en afwezigheid over verschillende disciplines, maar ook over verschillende (soms ook informele) taakgebieden. Houd daarbij ook andere zaken als bedrijfshulpverlening (BHV) in de gaten. (Zijn er elke dag wel voldoende BHV-ers aanwezig, evenredig verdeeld over afdelingen, gebouwen en dergelijke?)

Als van tevoren over de essentiële zaken goed is nagedacht, kan het tijdens de vakantieperiode nog wel eens even misgaan op bijzonderheden (waar is het sleuteltje van die ene deur of kast die bijna nooit open hoeft?) of er moet opeens een meterstand worden doorgegeven en niemand van de aanwezigen blijkt te weten waar de meterkast zit, maar daarmee komt het primaire bedrijfsproces niet in gevaar en als het goed is merken klanten er niets van.

Feit blijft dat iedere medewerker meer gerust van de welverdiende vakantie kan genieten, naarmate zaken meer gestandaardiseerd zijn en beter zijn vastgelegd, misschien toch iets om na de vakantie meteen op te pakken, dan hebben we (bijna) een jaar de tijd!

 

Ik wens u een fijne vakantie.


pijl-blogTerug naar alle blogberichten
Adresgegevens adresgegevens
Frits de Wind Logistiek adviesKvK nummer 09130878
BTW nummer 198020284B01

Telefoon +31 6 52055160
Email f.dewind@fdwla.com
Bel mij terug bel-terug
Vul hier uw naam en telefoonnummer in om teruggebeld te worden.

Naam Telefoonnummer

pijl-blogVerstuur