Blog

Stijgende lijn

13 Augustus 2014
Stijgende lijn

Logistiek is een breed begrip. Ik ervaar dat bijna dagelijks als ik als logistiek adviseur bij allerlei bedrijven in zeer uiteenlopende branches over de vloer kom.

Ik waag mij niet aan allerlei voorspellingen zoals sommigen die doen, maar ik merk hier en daar wel dat er meer orders komen. Op sommige plekken is de vakantie blijkbaar achter de rug en trekt de orderstroom aan. De werkdruk bij sommige afdelingen begint weer toe te nemen en al zal net iedereen daar direct blij mee zijn, anderen zullen zeker stellen dat we het daar van moeten hebben.

Toenemen van orderstroom, werkdruk en waar het ook merkbaar mag zijn, moet ons wel eens aan het denken zetten. Als er weer, in welk opzicht dan ook, groei komt, zijn wij daar dan klaar voor. Gaan wij de komende tijd meer van hetzelfde doen, en als het dan nog drukker wordt, gaan wij dan met zijn allen nog harder werken, nog eerder beginnen, nog later naar huis?

We kunnen, nu het nog relatief rustig is, ook eens bekijken, of we sommige zaken ook slimmer kunnen aanpakken. Processtappen combineren, of zelfs helemaal achterwege laten. Een ander voorbeeld dat ik laatst tegen kwam, was een klein hulpmiddeltje waardoor een kritische volgorde niet meer kan fout gaan. Ook kleine slimmigheidjes kunnen grote effecten hebben.

Als u eens nadenkt over dat soort verbeteringen, betrek daar dan ook gerust collega’s bij, twee weten immers meer dan één.

Juist nu het rustig is, is het de tijd om lijstjes in te voeren, of juist af te schaffen als zij geen toegevoegde waarde bieden. Misschien moet het lijstje dat wordt gebruikt eens worden herzien, zodat het echt het inzicht geeft dat eigenlijk vereist is. Misschien moet er een kolom aan worden toegevoegd, waardoor op een andere grootheid kan worden gesorteerd. Dan komt er op eens een heel andere top-3 bovenaan te staan en gaan we heel andere zaken met prioriteit aanpakken.

Soms zitten goede oplossingen in kleine, simpele zaken en hoe meer je aanpakt, des te leuker wordt het. We kunnen het beter maken, en ook nog leuker!

Het vak van logistiek adviseur is prachtig en geeft veel voldoening.

Ik wens u veel succes met de voorbereidingen op de groei en vooral veel plezier!

 


pijl-blogTerug naar alle blogberichten
Adresgegevens adresgegevens
Frits de Wind Logistiek adviesKvK nummer 09130878
BTW nummer 198020284B01

Telefoon +31 6 52055160
Email f.dewind@fdwla.com
Bel mij terug bel-terug
Vul hier uw naam en telefoonnummer in om teruggebeld te worden.

Naam Telefoonnummer

pijl-blogVerstuur