Blog

Onverwacht

6 December 2016
Onverwacht

Onverwacht

Recente ontwikkelingen

De laatste tijd hebben zich diverse feiten voltrokken die voor veel mensen onverwacht kwamen. Denk aan de Brexit, of de nieuwe president van de Verenigde Staten. Veel mensen stellen dat zij niet hadden verwacht dat het zo ver zou komen. Een klein aantal mensen beweert nu dat zij niet verbaasd zijn en dit hadden zien aankomen, maar van een aantal mensen hoor ik dat bericht nu pas. Achteraf is voorspellen natuurlijk veel makkelijker.

Logistiek

Wellicht denkt u nu dat ik de politieke toer op ga met mijn blog. Ik hoor u denken “en vroeger schreef hij over logistieke zaken”. Welnu, ik wil ook alleen maar over logistiek schrijven, maar het is interessant om parallellen te ontdekken tussen politiek en logistiek.

In de logistiek treden ook regelmatig verrassingen op en meestal is dat onaangenaam. Waar financiële mensen enthousiast kunnen reageren op bijvoorbeeld een plotseling omzetstijging van 20%, kan dat binnen de logistiek al betekenen dat er flinke kapriolen moeten worden uitgehaald om zo’n stijging mogelijk te maken.

Luisteren en nadenken

Wat in de politiek onvoldoende is gebeurd is luisteren naar groepen mensen die er toe doen. In het geval van verkiezingen zijn dat (potentiële) kiezers. Als er al signalen werden  opgevangen, dan dacht men dat het niet zo’n vaart zou lopen en dat alles wel bij het oude zou blijven.

In de logistiek zie ik die houding ook (te) vaak. “Als we gewoon doorwerken zoals wij dat hier normaal doen, dan komt het wel goed” is de gedachte. Als dan die piek in de vraag komt, kan dat tot vervelende verrassingen leiden en uiteindelijk tot slechte service of, nog erger, ontevreden klanten.

Niet luisteren (of niet communiceren) komt in logistieke omgeving regelmatig voor. Ik ken veel voorbeelden van acties die op touw zijn gezet door een afdeling Marketing of Verkoop, zonder dat dit afdoende is gecommuniceerd. Pas als de vraag van een bepaald artikel (of bepaalde artikelgroep) sterk gaat stijgen, blijkt dat er een actie is. In zo’n geval had veel leed kunnen worden voorkomen door even onderling af te stemmen.

Opiniepeilingen

Opvallend was dat zowel bij de Brexit als bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten de opiniepeilingen de uiteindelijke uitslag totaal niet hebben voorzien. In de logistiek is dat vergelijkbaar met marktonderzoeken of forecasts die significant naar de werkelijkheid voorspellen. De vraag komt daarbij op of je in de logistiek wel moeite (en kosten) moet stoppen in maken van forecasts als die zeer onbetrouwbaar zijn. Vaak is het slimmer en doelmatiger om de organisatie zo in te richten dat snel op ‘onverwachte’ gebeurtenissen kan worden gereageerd.

Diverse technieken en methoden ondersteunen een flexibele bedrijfsvoering die snel kan reageren op veranderingen in marktsituaties, volumefluctuaties of andere verrassingen, die, als wij klaar zijn om snel te kunnen reageren, eigenlijk niet eens meer verrassingen mogen heten.

Geen verrassing

Als (volume-)fluctuaties geen verrassingen meer zijn, omdat de organisatie zo flexibel is dat afwijkingen naar boven en naar beneden kunnen worden opgevangen, hebben wij zaken onder controle.

Dat geeft een goed gevoel, want verrassingen kunnen leuk zijn, maar verrassingen in de logistiek zijn meestal vervelend en kunnen veel geld kosten.


pijl-blogTerug naar alle blogberichten
Adresgegevens adresgegevens
Frits de Wind Logistiek adviesKvK nummer 09130878
BTW nummer 198020284B01

Telefoon +31 6 52055160
Email f.dewind@fdwla.com
Bel mij terug bel-terug
Vul hier uw naam en telefoonnummer in om teruggebeld te worden.

Naam Telefoonnummer

pijl-blogVerstuur