Blog

Hoera, vakantie!

24 Juli 2017
Hoera, vakantie!

Hoera, vakantie!

Zomertijd, vakantietijd

Rond deze tijd gaan veel mensen op een welverdiende vakantie. Sommigen kijken er al tijden naar uit en de vroegen zijn inmiddels al weer terug, compleet met enthousiaste verhalen over hoe mooi en spectaculair het was.

Van uit bedrijfsperspectief zijn vakanties niet altijd iets om naar uit te kijken. Het handigste is het om het bedrijf 3 weken helemaal dicht te doen en daarna weer fris en uitgerust met zijn allen er tegenaan om goede prestaties neer te zetten. Helaas is dat voor de meeste bedrijven verleden tijd. Klanten accepteren niet dat een bedrijf 3 weken niet bereikbaar is en dat er 3 weken geen beroep op leveringen en service kan worden gedaan.

Schuiven

Om die continuïteit te realiseren moet er worden geschoven met mensen die taken van elkaar overnemen als de ander er een paar weken tussenuit is. Gestandaardiseerde processen die goed gedocumenteerd zijn, helpen dan om de overdracht soepel te laten verlopen, maar helaas is de praktijk vaak weerbarstiger en niet alle uitzonderingen en alle werkervaring kan worden vastgelegd in documentatie.

Dan kunnen er vervelende situaties ontstaan. De collega die ‘alles’ weet van die klant is er niet en nu komt er een vraag waar wij eigenlijk geen raad mee weten.

Positief

We kunnen het schuiven en opvolgen ook positief opvatten. Het overdragen van taken dwingt ons om er goed over na te denken hoe processen in elkaar steken en misschien vraagt een collega waarom wij iets doen zoals wij het doen. Een frisse blik op de zaak of een kritische vraag kan ook een goede aanleiding zijn om nog eens te kijken naar verbeterpotentieel. Misschien kan het inderdaad wel slimmer, handiger, sneller of goedkoper.

Mocht er, net voor de vakantie, geen tijd zijn om veranderingen in te voeren, kunnen wij wel even een notitie maken, zodat wij er mee aan de slag kunnen als we fit en uitgerust terug zijn.

Rustig achterlaten

Als alles goed is overgedragen, kunnen wij met een gerust gevoel de zaken achterlaten en van een vakantie genieten. Bijkomend voordeel is dat wij dan ook met een gerust hart op vakantie kunnen gaan, zonder telkens weer email te hoeven checken of telkens weer telefoon te krijgen. Zo kunnen wij de vakantie inzetten zoals vakantie is bedoeld: bijkomen, uitrusten en ontspannen, zodat wij na terugkomst weer op niveau kunnen presteren.

 

Ik wens u een ontspannen vakantie toe!


pijl-blogTerug naar alle blogberichten
Adresgegevens adresgegevens
Frits de Wind Logistiek adviesKvK nummer 09130878
BTW nummer 198020284B01

Telefoon +31 6 52055160
Email f.dewind@fdwla.com
Bel mij terug bel-terug
Vul hier uw naam en telefoonnummer in om teruggebeld te worden.

Naam Telefoonnummer

pijl-blogVerstuur